Archief

Wat er allemaal is geweest bij Gaia & Ouranos Buitenkunst.

Agenda 2020

Expositie: Tekens in het Landschap

Vanaf 2 augustus tot en met 20 september, aanvang 14:30 uur.

Bij het uitbreken van de pandemie trok Nellie de Mulder zich weken terug in haar atelier en maakte een serie van 103 kleine werken, die ze ‘beeldverhaaltjes’ noemt en waarin verschillende technieken worden gebruikt. Het bood haar dagelijks troost.

Kunstenaar Bets Kusters, woont en werkt in Nijmegen, laat ons bronzen beelden zien waarmee ze haar emoties wil uitdrukken. Ze gebruikt daartoe materialen uit de natuur en elementen uit de architectuur. Daaruit ontstaan intuïtief objecten en bouwwerken, soms abstract of abstract met een hint van herkenning.

Op www.nelliedemulder.nl en www.betskusters.nl kunt nog meer zien en lezen over deze kunstenaars, of klik hier voor hun persoonlijke visie.

Cursus beeldhouwen

Elke vrijdag vanaf 11 september van 10:00 tot 12:30 uur.

https://i.imgur.com/UMgVI1U.png

De lessen zijn op een rustgevende, natuurlijke plek aan de Maasdijk in Overasselt, waar bij mooi weer buiten gewerkt kan worden. In blokken van steeds 12 lessen leert u onder begeleiding van kunstenaar Pauline Verkuijlen stap voor stap een beeld uit steen te maken, van ruwe steen tot de afwerking. Voor informatie: paulineverkuijlen@hotmail.com

Kunstroute Heumen

Zaterdag en zondag 5 en 6 september van 10:00 tot 18:00 uur.

Kunstenaars en ontwerpers houden open huis en nodigen u van harte uit. Bij Veldschuur Overasselt is deze twee dagen Tekens in het landschap van Nellie de Mulder en Best Kusters te zien. Beide kunstenaars zijn beide dagen aanwezig.

UNDERTHEROOF

Zondag 19 juli, 15:00 uur.

https://i.imgur.com/AxkuepJ.png

Vier mannen (uit het land van Maas en Waal en Nijmegen) spelen niet voor de hand liggende nummers uit het Country, Bluegragss en Folk repertoire van hun muzikale helden. John Prine, Steve Earle, Pokey Lafarge, the Woodbrothers zijn maar een paar namen. Maar ook traditionals schuwen zij niet. Laat u verrassen door hun arrangementen en samenzang.

Mohadin Molly

Zondag 26 juli, 15:00 uur.

https://i.imgur.com/ot2mpNu.png

Suitcase Suzy

Zondag 2 augustus, 15:00 uur.

Tijdens de opening van de expositie bezorgt Suzanne Menheere u met haar liedjes een gezellige middag.

Vinyl voor de Maas

Zondag 9 augustus, 15:00 uur.

Muziek van Beatles tot Bach, van Miles Davis tot Ibrahim Maalouf, van Elly Ameling tot Adele, van Blood Sweat & Tears tot Kyteman, van John Mayer tot Van Morrison, van Frank Sinatra tot Bob Dylan natuurlijk van vinyl. Laat u verrassen!

Marshall Green and the Grey Men

Zondag 16 augustus, 15:00 uur.

Marshall Green and the Grey Men is een viertal muzikanten (uit Overasselt en Nijmegen) met een ruime gevarieerde muzikale achtergrond en dito ervaring.

De band bestaat uit:

  • Boris Suvee, bas
  • Mario Driessen, gitaar en zang
  • Jack van Dijk, percussie en zang
  • Randy van Dijk, zang en gitaar

Marshall Green and the Grey Men maakt acoustische muziek die wordt gekenmerkt door een harmonieuze samenzang. Het repetoire is een mix van eigen nummers en covers. De stijl is een mengeling van westcoast, singer-songwriter, country, pop en rock.

VanAsselt

Zondag 23 augustus, 15:00 uur.

Frank Oerlemans en Wim Cousijn hadden al heel wat muzikale “projecten” achter de rug toen ze elkaar in Overasselt ontmoetten. In bandjes gespeeld, koordirigent geweest, madrigalen op CD gezet en altijd de gitaren onder handbereik. In Overasselt zingen ze iedere twee weken voor bewoners en hun bezoekers in de Buurderij. Voor de mensen die daar wonen (en veel zorg nodig hebben) putten Frank en Wim uit oud en minder oud populair repertoire. Dat zijn gezellige middagen waar ook meegezongen wordt. In de Veldschuur brengen zij Brabantse liedjes, Americana en wat top-tien-liedjes ten gehore. En er schijnt ook iets te zijn als het Overasselts Volkslied…

Reginald & Friends

Zondag 30 augustus, 15:00 uur.

https://i.imgur.com/wkGlPgg.png

Reginald & Friends is een jazzband rondom Reginald Savans, drummer in hart en nieren. Het repertoire van de band is jazz, funk, swing en blues met nummers van o.a. Wayne Shorter, New Cool Collective, Abdullah Ibrahim, Herbie Hancock en vele anderen. De band bestaat uit 10 muzikanten uit de regio, een vierkoppige ritmesectie, een gitarist en zes blazers.

Muziektheater Trammelant speelt Gender Neutraal

Zaterdag 5 september, 20:00 uur.

Dit vrijgevochten gezelschap brengt komische voorstelling “Gender Neutraal”, onder regie van Agnes Bergmeijer. Wim Wijnakker bewerkte The Twelfth Night van Wiliam Shakespeare tot een absurdistisch en hilarisch gedrocht. Wat overeind bleef is de gedachte: niets is wat het lijkt te zijn. Alleen toegang na reservering via de website van www.trammelanttheater.nl.

The PEBB

Zondag 6 september, 15:00 uur.

Oorspronkelijk was het de bedoeling van de 7 Nijmeegse muzikanten die PEBB vormen een New Orleans funkbandje te beginnen. Door de brede muzikale belangstelling van de diverse bandleden waaierde het repertoire al gauw uit richting diverse andere muziekstijlen. Op het repertoire staan nu onder andere stukken van the Crusaders, Grant Green, Lou Donaldson, the Rebirth Brass Band en natuurlijk het onvergetelijke Snoopy van the Playboys. PEBB is daarmee een onbeschrijflijke combinatie van funk, jazz, soul en whatever de band en het publiek verder leuk vinden. Optredens van PEBB kenmerken zich door dansbare nummers, weinig vaste afspraken, dus veel improvisaties en vooral een aanstekelijk spelplezier van de bandleden. Dat de band in de kelder van de residentie van de trompettist repeteert verklaart natuurlijk de naam: Paul Elshout’s Basement Band. www.thepebb.nl.

The Non Melting Ice Cream Band

Zondag 13 september, 15:00 uur.

Een achtkoppig brast-spektakel, zet met zijn muziek de Amerikaanse brassband traditie uit new orleans voort en verrijkt deze met moderne invloeden uit de pop-, funk-, jazz- en Afrikaanse muziek. In New Orleans hoort de muziek al decennia bij het sociale leven van de multi-raciale bevolking. De Non Melting Ice Cream Band eert deze traditie met groot enthousiasme en virtuositeit. www.nonmelting.nl.

De Grens

Zondag 20 september, 15:00 uur.

Lekker wegdromen of swingen op de mooiste covers!

Agenda 2019

Optreden van Fling

Zondag 12 mei, aanvang 15:00 uur

De Arnhems-Nijmeegse band Fling heeft in de loop der jaren een uitgebreid repertoire in de lichte muziek opgebouwd. De groep zingt en speelt nummers van o.a. Eva Cassidy, de Pointers Sisters, Joe Cocker en de Red Hot Chili Peppers. Af en toe maken zij uitstapje naar de jazz (Frank Sinatra) en de Nederlandse pop (Van Dik Hout). Kortom, lichte muziek in de volle lengte en breedte.
En dat doen ze op geheel eigen en eigenzinnige wijze.
Begeleid door o.a. toetsen en gitaar vlechten zangeressen Hilde de Waart en Elleke Muller en zanger Aurion van der Meer hun vocale lijnen geraffineerd ineen.
Fling trad reeds eerder op in de Veldschuur. Naast nummers van de hierboven vermelde artiesten staan ook songs van Aretha Franklin, de jongste aanwinsten in het Fling-repertoire, op het programma . Alles bijeen een concert met ‘lazy’, maar beslist ook met minder ‘lazy’ momenten!

Optreden van PEBB

Zondag 19 mei, aanvang 15:00 uur

Wie is PEBB?
Oorspronkelijk was het de bedoeling van de 7 Nijmeegse muzikanten die PEBB vormen een New Orleans funkbandje te beginnen. Door de brede muzikale belangstelling van de diverse bandleden waaierde het repertoire al gauw uit richting diverse andere muziekstijlen.
Op het repertoire staan nu onder andere stukken van the Crusaders, Grant Green, Lou Donaldson, the Rebirth Brass Band en natuurlijk het onvergetelijke Snoopy van the Playboys. PEBB is daarmee een onbeschrijflijke combinatie van funk, jazz, soul en whatever de band en het publiek verder leuk vinden.
Optredens van PEBB kenmerken zich door dansbare nummers, weinig vaste afspraken, dus veel improvisaties en vooral een aanstekelijk spelplezier van de bandleden. Dat de band in de kelder van de residentie van de trompettist repeteert verklaart natuurlijk de naam: Paul Elshout’s Basement Band.
Meer informatie is te vinden op www.thepebb.nl

Kunstweekend Heumen

Zaterdag 25 mei, aanvang 15:00 uur

Op deze zaterdag is de Veldschuur onderdeel van de Kunstroute Heumen.

Kunstweekend Heumen is op 25 en 26 mei van 11.00-18.00 uur.

Kleinkunstfestival Maasvensters

Zondag 26 mei, aanvang 13:00 – 17:00 uur

Voor de 5e keer is de Veldschuur de centrale plaats van een bijzonder festival in de omgeving van de Maas. Een jubileumjaar met opnieuw een bijzonder programma. Blow The Base, een 10-koppige coverband, zal het festival afsluiten met een speciaal optreden.

Voor programma van het festival: zie www.maasvensters.jouwweb.nl

Optreden van Sprezzatura

Zondag 9 juni, aanvang 15:00 uur

Sprezzatura bestaat uit 2 bevlogen muzikanten: Monique Appels en Niek Edeling.
Zij spelen en zingen geïmproviseerde wereldmuziek die u meeneemt op een wonderlijke reis.
U hoort onder andere: zang, etnische fluiten, percussie, bluepoint steelharp en mondharmonica..

De Charrel & Chantal Show

Zondag 16 juni, aanvang 15:00 uur

Op deze zondag in juni brengen Charrel & Chantal een bezoek aan de Veldschuur. De vedettes zullen onze bezoekers trakteren op hun mooiste, van chic en charme bevlogen chansons. Van Nederlandstalige meezingers en Duitse schlagers tot Engelse oldies en Amerikaanse discostampers, alles passeert de revue. Met Charrel & Chantal kun je het onverwachte verwachten, maar één ding is zeker: vergeten doe je ze nooit meer!

Website: www.charrelchantal.nl
Facebook: www.facebook.com/charrelchantal

Optreden van Sprok

Zondag 23 juni, aanvang 15:00 uur

Sprok is een blaasorkest dat haar repertoire kiest uit de rijke wereld van rondtrekkende volken. Over de hele wereld vinden zij nummers van hun gading.
Upbeat-balkannummers, een statige Spaanse processiemars, een Afrikaans nummer, Indiase bollywoodmuziek, vrolijke kaseko en een Neerlangels lied over Brazilië.
Zij spelen ook het volkslied van de Roma ‘Djelem Djelem’, wat ‘ik reisde en reisde’ betekent. Zij nemen het publiek mee op reis, en kiezen een weg die ook voor hunzelf vol verrassingen zit.
Hun muziek wordt gekenmerkt door aanstekelijke ritmes, een vaak melancholische sfeer en een grenzeloze zoektocht naar schoonheid.
Vanaf 2009 speelt blaasorkest Sprok, met muzikanten uit regio Nijmegen-Ravenstein. Een accordeon, twee slagwerkers en tien blazers onder muzikale leiding van Mart Heijmans laten een avontuurlijke wereldreis horen.

Optreden trio Gula Sor

Zondag 30 juni, aanvang 15:00 uur

Gula Sor is het muzikale trio van Mohadin Molly (saz en zang), Manito (gitaar) en Niek Edeling (percussie, mondharmonica, duclar, ney).
Gula Sor speelt Koerdische liederen die door Mohadin geschreven zijn.
Tijdens het optreden vertelt en vertaalt Mohadin zijn teksten om de luisteraar mee te nemen in de wereld die hij bezingt.
Manito en Niek omspelen de liederen met improvisaties op hun instrumenten.
Zo ontstaat een rijke mengeling van verschillende culturen.

Optreden van Lost Heroes

Zondag 7 juli, aanvang 15:00 uur

Vijf mannen van middelbare leeftijd op zoek naar zichzelf en naar de muziekhelden uit het verleden. Zij spelen nummers die eigenlijk een beetje vergeten, maar toch voor iedereen bekend zijn. Het repertoire bestaat uit de jeugdhelden van de bandleden, maar ook hedendaagse artiesten komen aan bod. Liefhebbers van rock- en popmuziek komen zeker aan hun trekken. Luisteraars worden op eigen wijze meegenomen op een reis van pakkende melodieën, krachtige zang en strakke beats. Eenmaal op het podium zijn de mannen van Lost Heroes weer even jong, net als vroeger …..

Optreden van Reverse

Zondag 14 juli, aanvang 15:00 uur

Reverse, een breed samengestelde band met een gevarieerd repertoire.

Voor meer informatie: zie www.reversemusic.nl

Cursussen en exposities in 2018

Opening expositie Ruimte en Aanwezigheid op 13 mei 2018, 14:30 uur

Kunstenaarsgesprek van Cor Litjens met Ad Arma o.l.v kunsthistorica Judith van Beukering.

Veldschuur, 13 mei – 1 juli 2018

Ad Arma maakt naast grafisch werk onder meer schilderijen, sculpturen, keramiek en glaskunst.
De onderliggende gedachte is dat alles samenhangt, één is.
Bij Gaia & Ouranos Buitenkunst toont Ad een bijzondere beeldengroep die gaat over het wél aanwezig zijn, maar niet mogen bestaan. “Entiteit zonder Identiteit”, aanwezig zonder bestaansrecht. De beelden refereren in vorm aan de vroegst bekende sculpturen van de mens.
Meer informatie op http://www.adarma-art.com
Cor Litjens maakt beelden. Grote monumentale sculpturen en kleine gedetailleerde plastieken. Karakteristiek voor het werk is het gebruik van elementen en vormen uit het landschap en de monumentale architectuur. Daarnaast maakt hij tekeningen, soms als voorstudie voor het 3-dimensionale werk.
Bij Gaia & Ouranos Buitenkunst wordt uitsluitend 2-dimentionaal werk getoond: een serie inkttekeningen en prints op houten paneel van 25 x 25 cm en een aantal grote panelen met penseel en inkt getekend en geschilderd. 
De rechte lijnen gaan alle kanten op. Veel tekeningen zijn ruimtelijke objecten en bevatten stedenbouwkundige, architectonische elementen. Ook het landschap is terug te vinden in de tekeningen zoals kronkels van zandduinen, hellingen, rotslandschappen. Afgeleid van het driedimensionale werk is er een bijzondere eenheid in diversiteit ontstaan. Meer informatie op http://www.corlitjens.nl

Kunstroute Heumen

Zaterdag 2 en zondag 3 juni

Op 2-3 juni is Gaia & Ouranos Buitenkunst onderdeel van Kunstroute Heumen. De expositie van Ad Arma en Cor Litjens is dan te zien.

De deelnemers van de kunstroute vindt u op deze pagina.

Cursus beeldhouwen

Elke vrijdag, 6 april – 6 juli

Op 6 April 2018 is bij Gaia & Ouranos Buitenkunst de cursus beeldhouwen weer opgepakt en is er de mogelijkheid voor beginnende beeldhouwers om in te stromen.

De lessen zijn op een rustgevende, natuurlijke plek aan de Maasdijk in Overasselt, waar bij mooi weer buiten gewerkt kan worden. In blokken van steeds 12 lessen leert u onder begeleiding van kunstenaar Pauline Verkuijlen stap voor stap een beeld uit steen te maken, van ruwe steen tot de afwerking.

Meer informatie vindt u op deze pagina.

Muziek in 2018

Suitcase Suzy

Zondag 13 mei – Aanvang ongeveer 15.30 uur

Na de opening van de expositie Ruimte en Aanwezigheid en het kunstenaarsgesprek zal Suitcase Suzy (Suzanne Menheere) met haar liedjes vervlogen tijden laten herleven.

Muziektheater Onder de appelboom speelt “Mag ik vragen wat dit te betekenen heeft?”

20 mei 2018, aanvang 15:00 uur

“Daar stond mijn moeder
in haar nachtpon en haar blauwe vestje
het was meteen stil
dat kon ze
daar hoefde zij niks voor te doen.”

Maasvensters festival

Zondag 27 mei – Aanvang en duur: 13:00 – 17:00 uur

De veldschuur is begin en eindpunt van dit lentefestival.
Zie voor het programma van die middag: www.maasvensters.jouwweb.nl
Deelname: € 5,00

Klarinettensemble Mooi van Hout.

Zondag 3 juni – Aanvang 15.00 uur

Klarinettenensemble “Mooi van Hout” is een gezellige club klarinettisten.Het ensemble speelt een gevarieerd repertoire dat bestaat uit klassiek, jazz, pop en uiteraard Klezmer, geschreven voor een klarinettenkoor. Het klarinettenensemble staat onder leiding van Wim Romeijn. Meer informatie op www.knaoverasselt.nl

Smartlappenkoor De Madammekes

Zondag 10 juni – Aanvang 15.00 uur

Na een succesvol optreden afgelopen jaar zijn De Madammekes ook dit jaar weer van de partij.

Volg De Madammekes op Facebook

Jazzconcert met Geertje en Albert van Woerden

Zondag 17 juni – Aanvang 15.00 uur

Voor het eerst in de veldschuur geven vader en dochter Albert en Geertje van Woerden acte de presence. Zangeres Geertje wordt aan de piano begeleid door haar vader Albert. Dit belooft een mooi vaderdagconcert te worden.

Termonia Kwartet

Zondag 24 juni – Aanvang 15.00 uur

Het Termonia kwartet speelt muziek van over de hele wereld.

Kijk voor meer informatie op www.termonia.nl

René Nijs draait vinyl

Zondag 1 juli – Aanvang 15.00 uur

René Nijs draait vinyl en geeft uitleg en over Franse chansons.

Mohadin Sulaiman Molly

Zondag 8 juli – Aanvang 15.00 uur

Mohadin Sulaiman Molly speelt Syrische muziek met flamenco invloeden op saz, fluit en gitaar

Zuid Amerikaanse harp en flamencogitaar aan de Maas

Zondag 5 augustus – Aanvang 15.00 uur

Claudia y Manito hebben een repertoire van Latijns-Amerikaanse muziek en liederen. Claudia speelt de instrumentale stukken op de Paraguayaanse Harp. Deze harp is een Zuid Amerikaanse variant op de klassieke harp. Op dit prachtige instrument speelt zij meeslepende melodieën en ritmische stukken uit Paraguay en Venezuela. Daarnaast zingt Claudia een aantal Spaanstalige liederen; hierbij begeleidt zij zichzelf op gitaar.

Met gevoelige fraseringen en tot de verbeelding sprekende improvisaties staat gipsygitarist Manito haar muzikaal terzijde. Zijn naam is een directe verwijzing naar de Franse gitaarlegende Manitas de Plata.